Klassiska leksaker genom tiderna

Genom tiderna har det funnits leksaker som idag ses som klassiska. En del har återkommit lite då och då, medan andra försvunnit helt.

Något de allra flesta säkert haft är spelkulor eller puttekulor, som på bilden. De fanns i många olika material och färger. En del spelade man med, andra samlade man på och bytte med varandra. Dessa kulor var superpoppis på skolgårdarna under 80- och 90-talen, men har en mycket äldre historia än så. Redan de gamla romarna spelade faktiskt med marmorkulor, och på 1920-talet började man tillverka stenkulor i spelsyfte. 

Om du var ung på 90-talet hade du säkerligen gulliga små dockor, vid namn Quints, eller femlingarna. 

En riktig klassiker inom leksaker är så klart Meccano. De grundades i Storbritannien 1901 och hade sin storhetstid under 30- och 50-talet. Modellbygglådan innehöll olika byggsatsdelar som plattor, balkar, hjul, axlar och kugghjul som kunde monteras ihop och isär efter eget tycke.

Eller vem minns inte Playmobil? De kkom 1974 och det efter att oljekrisen 1973 gjorde att priset på plast skjutit i höjden och det gav det tyska företaget Brandstättergruppen idén att börja tillverka små leksaker som kostade mindre att tillverka. Resultatet blev just Playmobil. 

Andra klassiker

  • Brio leksaksspis
  • Furby
  • Tamagotchi
  • Slinky
  • Slime
  • Duplo
  • Jojo

Utöver ovan nämnda klassiska leksaker så har vi ju även lyckotrollen. De första Lyckotrollen, eller Damtrollen som de också kallas efter sin danske upphovsman Tomas Dam, skapades ursprungligen 1959 och blev snabbt en succé i Europa. På 60-talet introducerades de söta trollen i USA som ”Good Luck Trolls”. Efter att ha fallit i glömska en tid gjorde leksaken en comeback i början av 90-talet.

Andra populära leksaker var My little pony som kom under 80-talet, eller Micro Machines, som var supercharmiga minibilar som kkom under 80-talet de med. 

Världens sötaste leksak genom tiderna, det måste ändå vara Monchhichi. Det var en japansk apdocka, som skapades 1974 av Koichi Sekiguchi och blev en jättesuccé. I Sverige var den gulliga dockan som mest populär under första halvan av 80-talet.

23 Jun 2020