Ibland är det riktigt smått och pilligt

Känslan när man ser sitt flygplan lyfta första gången är oslagbar och det finns inte mycket som kan slå det. Det är mindre kul att se samma plan dyka ner för snabbt och landa stenhårt på marken men det är också något vi är vana vid. Har man flugit med modellplan ett tag så blir man också en duktig mekaniker. Allt som oftast går det att fixa saker på plats med en skruvmejsel men det händer att man måste plocka ner planet i molekyler för att få ordning på problemet. 

Små plan är värst

Stora RC-plan har oftast ganska stora detaljer. De allra minsta radiostyrda planen har däremot ruskigt små detaljer och för att kunna ta isär och sätta ihop dem igen så får man ha hjälpmedel. Själv har jag ett USB mikroskop som kopplas till datorn och som förstorar riktigt bra vilket gör att det blir enkelt att skruva fast även de allra minsta detaljerna. 

Tips för nybörjare

Jag får ibland frågor om vad man ska ha för plan när man är helt ny och jag brukar säga så här:

- Köp ett billigt plan när du vill börja flyga.

Att krascha ett plan som kostar 300 kronor känns inte lika jobbigt som att flyga en specialbyggd 1:48 version av ett plan från första världskriget rakt ner i backen. Börja inte heller med jetmotor, för de planen går så otroligt snabbt att det är svårt att hänga med. Ett propellerplan från en webbshop funkar utmärkt att börja med. 

28 Nov 2020